Autoritățile Republicii Moldova și-au propus să reducă, până în anul 2020, dependența energetică a țării cu peste 20 la sută. La acest obiectiv poate contribui fiecare, de exemplu, prin schimbarea geamurilor vechi pe altele de o calitate mai bună, sau prin înlocuirea becurilor obișnuite cu cele economice. Luca Secrii din satul Sănătăuca, Florești, este unul dintre moldovenii prietenoși mediului, care a ales să investească în utilaje ce transformă energia solară în electrică.
În peisajul pitoresc pe care îl oferă așezarea satului Sănătăuca, privirea trecătorilor este atrasă de câteva panouri solare, instalate pe acoperișul unei case. Proprietarul, Luca Secrii, povestește cum a reușit să aducă în sat tehnologiile moderne, adică panourile care transformă energia solară în electrică: „Ideea a venit de la fiul meu, care locuiește în Franța. Acolo proiectele de eficiență energetică și de valorificare a surselor de energie regenerabilă sunt foarte dezvoltate. În special, sunt utilizate panourile fotovoltaice, care transformă razele soarelui în energie electrică. Fiul meu instalează asemenea panouri, care sunt foarte utile și eficiente. Le instalezi o dată, apoi nu mai ai griji."
Experiență împrumutată din Franța
Aflând care sunt avantajele panourilor solare, Luca Secrii nu a stat mult pe gânduri și a decis să facă o investiție. „Pentru ca aceste panouri să funcționeze prezența soarelui nu este obligatorie. Celulele fotovoltaice produc curent electric chiar și atunci când vremea e ploioasă. De asemenea, materia primă utilizată de panouri, adică lumina soarelui, este gratuită și nelimitată. Este perfect ecologică — nu emite dioxid de carbon și nici gaze cu efect de seră", spune proprietarul.
Cele 15 panouri solare instalate pe casa lui Luca Secrii produc zilnic până la 3 kWh. Familia sa utilizează doar jumătate din acest volum, restul fiind absorbit de rețeaua națională. În Franța, spune el, statul cumpără surplusul, nu și în Republica Moldova, unde producătorul este nevoit să îl livreze gratis. Legislația prevede că numai cei care au instalați mai mult de 10 kW pot depune cereri la Agenția Națională de Reglementare în Energetică pentru a vinde curentul. "La noi puține persoane își permit să instaleze panouri cu o capacitate de peste 10 kW, de aceea cred că ar trebui încurajați cei care produc mai puțină energie. Astfel, oamenii ar fi motivați să facă investiții și, respectiv, s-ar produce mai multă energie ecologică", spune Luca Secrii.
Investiții de durată
Panourile instalate la Sănătăuca au costat aproape 3 mii de euro. Proprietarul spune că a adunat banii cu greu, dar că investiția a meritat — de acum înainte cel puțin 25 de ani factura pentru energia electrică nu va depăși câteva zeci de lei, cât constituie consumul curentului din rețea, pe care familia Secrii o folosește pe parcursul serii, când nu este soare.
Soții Secrii spun că oamenii din sat au început să se intereseze de utilajul care produce curent ecologic. „Suntem întrebați destul de des ce instalații avem pe casă. Mulți tineri au aflat detalii și au spus că vor și ei să instaleze astfel de panouri, fiind interesați de tot ce este modern și nou. Dacă ar fi create condiții mai bune pentru cei care vor să realizeze proiecte și măsuri de eficiență energetică, bineînțeles că mult mai multă lume ar folosi energia solară și nu am mai depinde de alte state", povestește Iulia Secrii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu