Se ştie: Spania este numărul 1 în producţia de roşii din Uniunea Europeană – este însă pe această poziţie nu doar în ce priveşte cantitatea dar şi valoarea obţinută la hectar.
Secretul spaniolilor costă în sistemul de producţie în seră – sere întinse uneori pe sute de hectare şi a soiurilor cu viaţă lungă pe care le cultivă.
Potrivit datelor Consiliului pentru Agricultură, Pescuit şi Mediu din Andalusia, cea mai importantă regiune de producţie a tomatelor din Spania în sezonul 2011/2012 s-a înregistrat un profit de 17500 de euro per hectar, ceea ce reprezintă o creştere de 65% comparativ cu cel precedent (10600 EUR/ha).
De la un sezon la altul costurile de producţie în seră au crescut doar cu 0,2% de la 4,9 EUR/ m² la 5 EUR/ m², randamenul rămânând însă neschimbat 13,50 kg/m².
Costurile luate în considerare au fost cele cu seminţele, trataentele fitosanitare, îngrăşămintele, apa, energia electrică.
Preţul mediu al tomatelor cu "viaţă lungă" de seră înregistrat o creştere de 10% de la un sezon la altul – de la 0,44 EUR/kg la 0,50 EUR/kg.
În regiunea Almeiria (Andalusia), unde se produce peste jumătate din recolta de tomate din Spania, 90% din "suprafaţă" dedicată culturii de tomate este acoperită de un sol artificial (Enarenado) aşezat peste solul natural foarte sărac în această regiune – restul de 10% sint sisteme hidroponice clasice în care solul este înlocuit cu substrat mineral.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu