vineri, 30 mai 2014

Existenta banilor pentru pornirea afacerii garanteaza succesul in afaceri?



De cele mai multe ori cei care se gandesc să pornească o afacere dar nu au făcut-o spun că nu au reusit să se lanseze in afaceri din cauza banilor sau mai bine zis din cauza lipsei banilor. Este foarte adevarat ca 99% din afaceri nu pot fi pornite fără bani dar oare banii sunt lucrul cel mai important in pornirea unei afaceri?
La ce iti foloseste să pornesti o afacere care in mai putin de 1 an de la lansare trebuie să o inchizi? In Uniunea Europeana cca. 90% din afacerile care se deschid se inchid din primul an, iar proprietarii afacerilor reusesc la final să recupereze doar o mică parte din sumele investite pentru demararea afacerii.
Trebuie să intelegem că banii contează dar nu ei sunt cei care iti aduc succesul in afaceri ! Există numeroase cazuri de oameni de afaceri care au investit zeci sau chiar sute de mii de Euro in magazine, restaurante, baruri, cluburi, pensiuni, spălătorii auto si ateliere de reparatii, linii de productie tamplarie, fabrici de mobilă, cariere de extractie a pietrei, firme de constructii, ferme de porci, etc. si care nu si-au recuperat banii investiti. Acestia au avut banii necesari deschiderii afacerii dar totusi nu a avut succes.
Cel mai mare risc pentru succesul unei afaceri il reprezinta lipsa de cunostinte si nu lipsa capitalului !
Cand vorbim de „lipsa de cunostite” trebuie insă să sublinem că pentru a porni o afacere de succes ai nevoie de 2 tipuri de cunostinte: cunostinte tehnice specifice domeniului in care se desfasoară afacerea si cunostinte antreprenoriale.
Lipsa cunostintelor tehnice specifice poate conduce la „false idei de afaceri”. De exemplu, acum cca 10 ani cand Romania era impanzită de gatere care debitau cantităti imense de lemn multi intreprinzatori au crezut că pornirea unei linii de brichetare a rumegusului este o idee de afaceri fantastică. Rationamentul era simplu: dacă tot există cantităti imense de rumegus nefolosite iar Garda de mediu dă amenzi celor care nu solutionează problema acestui deseu, asta inseamnă că s-ar putea obtine gratis materia prima iar ulterior s-ar putea obtine profituri bunicele din vanzarea brichetelor de rumegus. Acestia nu au luat in calcul faptul că rumegusul rezultat de la gatere este umed si NU poate fi brichetat. Iată cum un mic detaliu tehnic a stricat planurile multor intreprinzatori. In alte cazuri, necunoasterea detaliilor tehnice conduce la calcule gresite privind randamentul de exploatare, ceea ce inseamnă pierdere in loc de profit.
Lipsa de cunostinte tehnice poate fi usor solutionată prin angajarea de specialisti. Poti opta fie la serviciile unei firme care oferă consultantă tehnică sau poti să iti angajezi un astfel de specialist. In functie de tipul afacerii e posibil să ai nevoie de acesti specialisti doar in faza de „proiectare a afacerii” pentru validarea ideii tale de afaceri sau, in alte cazuri, e necesar să angajezi un astfel de specialist si după demararea afacerii pentru coordonarea fluxului tehnologic.
Mult mai greu este insă să rezolvi problema lipsei de cunostinte antreprenoriale. Este mult mai usor să găsesti un inginer, un tehnolog sau un consultant tehnic pe care să il angajezi decat să gasesti un manager care să iti conducă business-ul. In general managerii buni sunt vanati de marile companii, care sunt dispuse si isi permit să plateasca salarii extrem de mari. Asa că intr-o afacere mica managementul afacerii va fi 100% in sarcina celui care demarează afacerea. Pentru multi pare simplu dar nu este chiar asa deoarece trebuie să ai cunostinte de management general, managementul resurselor umane, managementul productiei, marketing, planfiicare financiară, legislatie economică, etc. Lipsa de cunostinte te poate conduce la o alocare gresită a fondurilor sau la incapacitatea de a iti atrage clientela, sau la fluctuatii de personal si multe altele care pot transforma o idee bună de afaceri intr-un faliment.
Pentru cei care nu au cunostinte antreprenoriale e recomandat ca inainte de a se apuca de afaceri să se inscrie la un curs de instruire antreprenorială. Atentie insa unde va inscrieti, deaorece printre cei care se lauda ca oragnizeaza astfel de cursuri exista si multi „nepriceputi”. Incercati să obtineti recomandari inainte de a vă inscrie la un astfel de curs.
In faza premergatoare lansarii afacerii, pentru „slefuirea” ideii de afaceri este recomandat sa apelati la un consultant de afaceri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu