vineri, 30 mai 2014

Recomandări pentru apicultorii începători


Carbuna_agricultura_articole_apicultor_beekeeperAm observat in ultima perioada, mai ales in randurile tinerilor, tot mai multi doritori de a incepe o activitate de crestere a albinelor. Principala motivatie este aceea de a face bani, insa nu este suficienta. Observ ca o mare parte din aceste incercari sunt sortite esecului, fiindca pentru a reusi in aceasta nobila indeletnicire, trebuie, in primul rand, sa iubesti albina
Deseori m-am intrebat daca inovatiile in domeniul apiculturii din ultimii o suta de ani sunt benefice albinelor. Oare, apitehnica folosita de noi le convine sau nu acestor vietati? Ele n-o pot schimba, doar cauta sa se adapteze continuu (precum si noilor conditii climatice).
Iar noi, stuparii, pentru a obtine rezultatele dorite, insistam cu unele masuri absurde, ignorand anumite legi care stau la baza apiculturii. De aceea, am dorit sa scriu acest articol cu indrumari dedicate in principal incepatorilor.
Cum abordam stupul
Stuparitul propriu-zis, care presupune atat placerea cat si simplitatea in efortul depus, incepe cu alegerea tipului sau modelului lazii, apoi cu procurarea echipamentului si a instrumentarului apicol necesar: palarie/bluza cu palarie, manusi, dalta, perie, furculita si un afumator bun.
La deschiderea stupului, dupa ce aprindeti afumatorul trebuie sa intretineti un jet de fum abundent, apoi introduceti 2-3 jeturi de fum pe urdinis, pentru a linisti, intr-o oarecare masura, albinele, mai ales straja care vegheaza intrarea in stup.
Toate operatiile in cadrul stupinei trebuie executate fara lovituri sau miscari bruste care sa scuture stupii. De asemenea, in timpul lucrului, afumatorul sau alte unelte nu se lasa brusc sau cu putere pe capacul stupilor vecini, pentru a nu agita albinele din interior.
Operatii cu stupul deschis
Stupii se deschid doar daca este necesar si cu un scop bine intemeiat, deoarece fiecare operatie agita albinele, incetinind dezvoltarea comunitatii. De aceea, este recomandat sa cercetati starea comunitatii analizand comportamentul albinelor aflate la urdinis, fara a deschide stupul.
Pentru incepatori, acest moment este cel mai critic, fiindca printr-un comportament neadecvat, albinele devin foarte agitate si pot ataca in numar mare. De aceea, propun urmatoarea operatie de deschidere a stupului: in mana stanga tineti afumatorul, iar in dreapta, dalta apicola. Intr-un colt din spatele stupului, intre podisor si cat, introduceti dalta 1-2 cm.
In apropiere asezati ciocul afumatorului. Apasati cu grija dalta in jos (sistemul parghiei) pentru a ridica podisorul (format dintr-o bucata sau din mai multe scandurele). Prin deschizatura obtinuta introduceti imediat 1-2 jeturi de fum, apoi repetati operatia, pentru a fi siguri ca toate albinele care ies au fost, in prealabil, afumate si linistite. Albinele aflate intre podisor si spetezele ramelor, la deschiderea stupului, se retrag mai jos, intre rame, din cauza acelor jeturi de fum.
Daca afumatorul are agatatoare, il puteti atasa de marginea stupului. Cu mana stanga preluati podisorul, iar cu dreapta il loviti usor pentru a scutura in stup albinele ramase pe el.
Este de preferat ca prima deschidere a stupului sa fie supravegheata de un stupar cu experienta.
Pe tot parcursul lucrarilor in stupina nu uitati sa intretineti fumul in afumator, pe care-l folositi doar daca e necesar si niciodata prea mult, fiindca fumul abundent irita albinele.
La final, inchideti stupul cu grija, fara a strivi albinele aflate pe margini.
Toate aceste operatii trebuie executate cu calm, in liniste si fara lovituri si miscari bruste. Zdrobirea albinelor, lovirea si deschiderea inutila a stupilor pot influenta comportamentul albinelor si agresivitatea lor la urmatoarea interventie in stup. Daca nu aveti experienta in deschiderea stupului, puteti exersa folosind un stup fara albine.
Intretinerea stupului
Stupinele nu se amplaseaza pe suprafete umede si trebuie ferite de vanturi puternice. Stupul trebuie inclinat putin in fata, pentru a usura efortul albinelor de a curata fundul stupului. Orientarea stupilor trebuie facuta inspre est sau sud-est.
La nevoie, trebuie sa stimulati dezvoltarea familiilor si roiurilor de albine si sa completati rezervele de hrana, in special cele pentru iarna. Efectuati controale regulate si la timp pentru a stabili cantitatea si calitatea hranei pentru iernat si modul depozitarii ei in stup. Adapatorul cu apa curata e obligatoriu in stupina pe tot parcursul sezonului activ.
Efectuati tratamente regulate si la timp, pentru a preveni pierderile catastrofale provocate de varroa sau nosema.
Pregatirea primului cules
La mijlocul lunii aprilie, inainte de culesul de salcam, completati familiile bune cu rame din comunitatile dezvoltate. Calitatea unei comunitati bune pentru pastoral este dovedita de existenta a 6-7 rame cu puiet.
Aceste familii nu trebuie intarite prea mult, deoarece le veti stapani mai greu in timpul roirilor.
Inainte de inflorirea salcamului, adaugati 1-2 magazii (dupa necesitate) cu cateva rame cu foite de cladit.
Dupa principalul cules de salcam, daca este nevoie, puteti executa roiri artificiale dupa metode cunoscute si recomandate de stuparii cu experienta.
Apicultor instruit si bine pregatit
Pentru orice esec in apicultura, vina apartine in totalitate stuparului si niciodata stupului sau albinei. Un bun apicultor este constient de existenta unor reguli clare, care trebuie respectate cu strictete. Pentru a va pune la curent cu acestea, sfatul nostru este sa frecventati seminariile din domeniu, sa cititi literatura de specialitate si neaparat sa va inscrieti intr-o asociatie de profil.
La fel de utile sunt si sfaturile, explicatiile si indrumarile apicultorilor vechi, care trebuie evaluate in experienta proprie, iar daca sunt aplicabile, trebuie insusite.
Folositi totdeauna cea mai simpla tehnologie si cautati sa nu uitati ordinea executiei lucrarilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu