vineri, 30 mai 2014

Cum sa cultivati usturoi





Pasionatii de usturoi spun ca odata ce ai mancat usturoi cultivat acasa, nu veti mai dori sa mananci usturoi din comert. Usturoiul are nevoie de 8 luni pentru a se maturiza. Din fericire, acesta rezista si pe perioada iernii. Pasi  
  1. Cumparati bulbi de usturoi de la magazin la sfarsitul toamnei sau inceputul iernii. Plantati bulbii direct in pamant cu sase saptamani inainte ca solul sa inghete. In zonele cu climat cald plantati bulbii in ianuarie sau februarie pentru a putea recolta la sfarsitul verii sau inceputul toamnei.
  2. Alegeti un loc in care aveti soare. Desi usturoiul va creste intr-un sol cu orice tip de pH, acesta se dezvolta mai bine intr-un sol acid.
  3. Sapati la o adancime de 20-30 cm si amestecati solul cu compost pentru ca acesta sa fie fertil, sa aiba scurgere buna si sa retina umiditatea.
  4. Indepartati toate buruienile; acestea vor domina cu siguranta frunzele usturoiului.
  5. Plantati numai bulbii cei mai mari si nu ii folositi pe cei care sunt patati sau au o culoare albastru- verde - amandoua sunt semne ale mucegaiului.
  6. Puneti bucatile necojite cu varful ascutit in sus, la o adancime de 5 cm si la o distanta de 12 cm. Daca aveti usturoi mare, cresteti adancimea la 7 cm si distanta 25 cm.
  7. Imbracati plantele cu compost si cu un strat protector pentru a retine umezeala si pentru a impiedica cresterea buruienilor. Dupa ce solul ingheata, mai adaugati un strat protector pentru a proteja bulbii.
  8. Indepartati stratul protector primavara pentru ca soarele sa poata incalzi pamantul, dupa care adaugati un strat nou atunci cand incep sa apara semne de crestere. Pentru a va asigura ca aveti usturoi mare, taiati orice floare si pulverizati plantele cu compost, o data sau de doua ori in timpul primaverii.
  9. Udati in fiecare saptamana pana ce frunzele se usuca - asta indica faptul ca bulbii se apropie de maturitate.
  10. Puteti taia frunzele pentru a le folosi, dar nu indepartati mai mult de ¼ din totalul frunzelor deoarece veti reduce marimea usturoiului ce va rezulta.
  11. Incepeti sa adunati usturoiul atunci cand ¾ din frunze sunt galbene.
 Sfaturi  
  • Puteti planta usturoi atat primavara cat si toamna, dar nu va asteptati la rezultate prea bune.
  • Deoarece usturoiul are nevoie de atat de mult timp pentru a se maturiza, este recomandat sa il plantati intr-un loc in care nu il veti deranja in mod accidental.
  • Pentru a va asigura ca nu munciti in zadar evitati sa plantati usturoi luat de la magazine alimentare. De obicei acest usturoi este tratat cu o substanta care impiedica dezvoltarea radacinilor.
 Atentie  
  • Desi cu usturoiul nu veti avea prea multe probleme, este posibil ca acesta sa sufere de o boala asemanatoare cu cea intalnita la ceapa. Pentru a evita o astfel de problema, nu plantati usturoi intr-o zona in care a fost plantata ceapa si cumparati bulbii de la un magazin recunoscut pentru calitatea produselor sale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu