vineri, 30 mai 2014

Cum Să Faci O Răsadniţă


Răsadniţă Clasică


Răsadniţa este locul în care micul grădinar începe să prepare materialul săditor pe care mai târziu îl va transfera pe amplasamentul grădinei propiu zise.

Se cunosc mai multe tipuri de răsadnite cele mai utilizate fiind răsadniţele clasice

Din această categorie(clasică) face parte şi sadniţa îngropată sau semi-îngropată care permite însămânţarea în lunile cele mai geroase ale anului. Cum ar fi Ianuarie şi respectiv Februarie.

Cum se face o astfel de răsadniţă ?

În primul rând trasezi dimensiunea răsadniţei care constă în lungimea şi laţimea acesteia. Să aibă formă dreptunghică iar adâncimea să fie de 1 metru.

Lăţimea şi lungimea o stabileşti în funcţie de câţi metrii pătraţi vrei să însămânţezi. Ţinând cont de aceste criterii pe un metru pătrat poţi semăna un număr de 500 de plante, material săditor.


După ce ai săpat aceasta groapă o umplii cu gunoi de grajd prencălzit. Cel mai bun ar fi cel de cal şi de vacă. Îl baţi bine cu furcoiul, maiul, bătătorul, ce ai la îndemâna după care îl acoperi cu un strat de folie subţire.

În felul acesta ai reuşit să creezi deja, prima ta platformă semi-îngropată
într-o răsadniţă.

Urmatoarea operaţie constă în aşezarea pământului pe platformă într-un strat de maxim 15 cm. Peste acest pământ vei aplica un strat mai subţire de mraniţa de 4-5 cm.

Dupa aceasta operaţie iei o nivelă sau o scandurică şi nivelezi sau mai bine zis tasezi mraniţa. Suprafaţa trebuie să rămână în urma acestei operaţii perfect plană. Şi asta pentru a evita băltirile atunci când vei uda răsadniţa.

Confecţionează o ramă din scândură, se mai numeşte si tocul răsadniţei şi asează-l peste platformă. Peste acest toc vei adăuga o ramă prevazută cu folie transparentă. Şi asta pentru a permite pătrunderea luminii în interiorul răsadniţei.

Aşteaptă o săptămâna să se încălzească pământul. Verifică temperatura din interiorul răsadniţei constant. Iar când aceasta ajunge la 25-30 de grade poţi trece la însămânţarea seminţelor.

Celelalte tipuri de răsadniţe se fac pe platforme înălţate şi anume pe paturi cu gunoi de grajd. Se fac în aceeaşi formulă la jumătatea lunii Februarie respectiv începutul lunii Martie.

Aceste platforme sunt de două feluri:

Platforme semi-calde înălţimea fiind de 50 cm şi platforme calde înălţimea fiind de 80 cm.

Răsadniţa construită pe astfel de platforme este extrem de avantajoasă. Promontoriul fiind îsăşi grosimea patului de gunoi. Acesta asigură plantelor tale căldura necesară pentru a se dezvolta şi creşte frumos. 

Acestor structuri, răsadniţe sau cum vrei tu să le mai numeşti le poţi da o anumită configuraţie. În sensul că fiecare pot fi dotate sau seamănate cu un anumit tip, fel, soi de seminţe legumicole.

În răsadniţa amplasată pe platforme semi-îngropate se seamănă legumele timpurii. Şi anume: varza timpurie, salatele şi ridichiile.

Iar în răsadniţele amplasate pe celelalte tipuri de platforme se pregăteşte material săditor de: ardei, tomate, vinete şi alte legume.


Cum Se Seamănă Răsadurile



Există mai multe metode de semănat şi îţi amintesc aici câteva exemple: Semănarea prin împraştierea seminţelor şi semănarea seminţelor legumicole pe rânduri.

Îţi recomand să foloseşti ultima variantă pentru a reuşii să semeni un număr de seminţe real, controlat.

Tot ce trebuie să şti este că trebuie să respecţi adâncimea de semănat care este de 2 cm şi distanţa dintr-e rânduri 5-6 cm. Distanţa într-e seminţe pe rând să fie de 2-3 cm.

Dacă te pasionează şi respecţi aceşti paşi vei produce un răsad puternic, viguros şi foarte sănătos.

După ce ai terminat această operaţie udă rasadniţa cu apă călduţă pâna la saturaţie după care o acoperi şi supraveghezi temperatura din interior.

În maxim 6-8 zile frumoasele tale plante işi fac apariţia şi nu rămâne decât să le întâmpini cu drag. Acestia sunt paşii ce trebuie să-i urmezi pentru a creea o răsadniţă simplă sau clasică.

Pentru cei care sunteti mai tipicari şi doriţi să faceţi răsaduri de calitate, va recomand cu căldura, o metodă extrem de avantajoasă, creeată de unul dintr-e colegii mei grădinari. Articolul se numeşte Reflector lumina pentru rasaduri.
Aşadar, intră, învaţă şi aplică. De asemeni nu uita să mulţumesti omului pentru munca lui. 

Dacă ţi-a plăcut acest articol acordă-i te rog un like şi nu uita să-l distribui prietenilor să afle şi ei de el.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu