Cele mai bune mici afaceri din agricultura in 2015
Agricultura a fost si va rămane in continuare o solutia bună de a face bani. Tocmai de aceea, in conditiile in care in multe orase din Romania industria se prăbuseste agricultura devine o alegere pentru tot mai multi romani. Din ce in ce mai multi oameni se retrag de la oras spre zonele rurale cu ideea de a porni o mica afacere la tara. Marea majoritate se gandesc la o afacere in domeniul agricol dar marea intrebare la care trebuie să găsească răspuns este: care este cea mai profitabila afacere la tară ?
La prima vedere pare simplu: faci o fermă mare, o sectie de procesare a produselor agricole, deseurile le folosesti pentru a produce energie iar la final vei obtine un profit bunicel. Din păcate afacerile integrate de acest tip sunt afaceri mari, greu de pus in practică de cei care sunt in faza de demarare a unei afaceri. Sunt intr-adevar afaceri de succes dar necesită investitii mari.Dacă e să ne gandim la afaceri mici, accesibile romanului obisnuit, lucrurile sunt putin mai complicate deoarece, pe langă vreme, rezultatele depind si de indemanarea, puterea de muncă si cunostintele proprietarului afacerii.
In 2013 cei care s-au gandit la afaceri rurale de dimensiuni relativ mici s-au orientat către:- Cultivarea legumelor in sistem ecologic;- Plantatii de arbusti fructiferi in sistem ecologic (căpşuni, zmeură, mure, coacăze, agrişe, afine, trandafiri);- Cultivarea cătinei;- Cultivarea ciupercilor;- Cultivarea plantelor medicinale si aromatice;- Cresterea albinelor;- Plantatii de salcie energetică;- Plantatii de Paulownia;- Ferme de capre;- Crescătorii de prepelite.
Desi anul agricol nu este incheiat suntem deja in luna octombrie si putem trage primele concluzii privind afacerile care in 2013 s-au dovedit a fi rentabile si cele au adus mai multe dureri de cap decat profituri.
Din păcate in 2013 au avut destul de mult de pierdut cei care s-au orientat către cultivarea legumelor in sistem ecologic. In Romania a fost un an extrem de prielnic pentru cultivarea legumelor, ceea ce a dus la niste productii record. Din păcate pentru producători asta a insemnat si scăderea puternică a preturilor, ceea ce implicit a insemnat si o reducere substantială a profiturilor. Cu exceptia celor care au reusit să incheie contracte pentru vanzarea la export a legumelor cultivate in sistem ecologic restul au inregistrat profituri derizorii sau chiar pierderi. Cu toate acestea agricultura ecologică ramane in continuare un domeniu cu un potential extrem de mare, chiar dacă din păcate anul 2013 nu a fost prea bun pentru producătorii orientati către acest domeniu.
Cultivarea ciupercilor nu a adus nici ea profituri pentru cei mai multi care s-au apucat de acestă afacere. E foarte adevărat că pe perioada verii atat productia cat si vanzările de ciuperci scad si de aceea e prematur să “tragem linie”, dar pană acum marea majoritate a celor care au investit in acest domeniu nu sunt prea incantati. Unul dintre motive ar putea fi si faptul că afacerea cu ciuperci a fost puternic mediatizată atat in presa scrisă cat si pe internet, si din acest motiv foarte multi s-au orientat către acestă afacere, creandu-se astfel o concurentă destul de puternică.
Despre plantatiile de salcie energetică si cele de Paulownia deocamdată este greu să te pronunti. In principiu romanii au investit in astfel de plantatii de putină vreme iar rezultatele se văd cu adevărat numai in cativa ani, asă că momentan e greu de spus dacă sunt afaceri profitabile.
Despre restul domeniilor am aflat că cei care si-au organizat bine munca si nu au lucrat “după ureche” par să fie multumiti de alegerea făcută. Rezultate deosebite au obtinut in 2013 cei care s-au orientat către cultivarea plantelor medicinale si aromatice precum si spre fermele de capre sau crescătoriile de prepelite. Asta nu insemană că toti cei care citesc acest articol ar trebui să se apuce in 2014 de afaceri cu capre sau prepelite. Dacă s-ar intampla asta s-ar putea ca la finalul anului viitor să ajungem la o supraproductie si o scădere a profiturilor in acest domeniu.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu