Agricultura R.Moldova - una dintre cele mai importante ramuri ale economiei - asigură aproximativ 40% din exporturi, motiv pentru care, începând cu 2014, va beneficia de fonduri europene nerambursabile, în valoare de 300 milioane de euro.
O parte din aceste sume vor fi alocate prin intermediul Programului European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (ENPARD), iniţiat de Bruxelles pentru statele Parteneriatului Estic, în scopul creşterii competitivităţii produselor pe piaţa UE. Astfel, până în prezent, sprijinul UE s-a materializat în posibilitatea agricultorilor moldoveni de a accesa fonduri nerambursabile. În 2013, fondul de subvenţionare a crescut cu 60 de milioane de lei moldoveneşti, ajungând la 460 de milioane.
ENPARD, un program similar SAPARD, a fost lansat în 2011, ca parte a angajamentului UE pentru creştere economică şi stabilitate în vecinătatea estică, recunoscând astfel importanţa agriculturii pentru securitatea alimentară, dezvoltarea durabilă şi crearea locurilor de muncă în mediul rural.
Programul SAPARD, de care au beneficiat România şi alte state în etapa de pre-aderare la UE, a presupus o alocare financiară, în perioada 2000-2006, în valoare de 1,52 miliarde de euro. Atunci, România a reuşit să acceseze 90% din total (1,34 miliarde de euro), pentru realizarea a 4.457 de proiecte de care a beneficiat mediul rural, prin creşterea calităţii infrastructurii, creşterea economică a regiunilor şi creşterea calităţii vieţii.
Principalele obiective ale ENPARD în Republica Moldova sunt creşterea competitivităţii produselor agricole, modernizarea mediului rural şi obţinerea unui nivel mai înalt al marketingului în sectorul agroalimentar. Acestea vor fi îndeplinite prin alocarea de fonduri nerambursabile, pentru îmbunătăţirea infrastructurii sau pentru achiziţionarea utilajelor agricole. De asemenea, tot cu ajutorul fondurilor ENPARD, producătorii locali îşi vor putea consolida capacităţile pentru a corespunde standardelor şi normelor UE.
Pentru a obţine fondurile europene acordate prin intermediul ENPARD, Republica Moldova va trebui să elaboreze un Program naţional pentru agricultură şi dezvoltare rurală, prin care să faciliteze accesul agricultorilor la informaţiile referitoare la procedurile europene.
Reamintim faptul că decizia Comisiei Europene de a implementa ENPARD în Republica Moldova a fost anunţată de către ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, în cadrul Conferinţei miniştrilor agriculturii din statele Parteneriatului Estic şi ale Uniunii Europene, care a avut loc, nu demult, la Chişinău. La această Conferinţă au participat 25 de delegaţi ai statelor Parteneriatului Estic şi ţărilor membre UE, comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş, şi comisarul european pentru Politică Europeană de Vecinătate şi Extindere, Stefan Füle.
Cu acest prilej, ministrul moldovean Vasile Bumacov a declarat că discuţiile privind demararea programului au fost iniţiate în 2012, fără să fi fost luată o decizie în acest sens, însă au fost implementate o serie de programe similare, pentru a testa eficienţa absorbţiei fondurilor europene. În continuare, Republica Moldova intenţionează să dezvolte sectorul agricol şi prin obţinerea unui credit de peste 50 de milioane de euro de la Banca Europeană de Investiţii (BEI).
Prezent la Conferință, comisarul european Stefan Füle s-a adresat participanţilor, caracterizând sprijinul oferit în domeniul agriculturii ca fiind ”piatra de temelie” a reformelor economice din statele Parteneriatului Estic, ce va sta la baza intensificării relaţiilor comerciale cu UE. Acesta a adăugat că, în ce priveşte Republica Moldova, programul ”Stimularea economică în mediul rural”, iniţiat în 2010, s-a dovedit a fi foarte util în crearea locurilor de muncă, agricultura şi dezvoltarea rurală fiind o prioritate în cadrul proiectelor ce urmează a fi implementate (inclusiv ENPARD).
În urma discuţiilor ce au avut loc în cadrul reuniunii miniştrilor agriculturii, premierul Iurie Leancă a vorbit despre necesarul investiţional al Republicii Moldova, ce se ridică la două miliarde de dolari americani, potrivit unei analize independente. De asemenea, premierul a precizat că, în 2013, agricultura a beneficiat de fonduri în valoare de 46 de milioane de lei moldoveneşti, iar pentru 2014 sunt aşteptate investiţii de peste 100 de milioane de lei.
În concluzie, agricultura şi dezvoltarea rurală ar trebui declarate prioritate naţională, pentru ca fermierii să poată produce în conformitate cu standardele UE, să beneficieze de piaţa europeană şi de fondurile europene nerambursabile, iar programul de asistenţă, folosit cu înţelepciune, să reprezinte stimulul necesar tinerilor fermieri de a fi atraşi în mediul rural.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu